maanantai 27. syyskuuta 2021
Residenssiviikko 4 - Hangon rakennuskulttuurin murusia
keskiviikko 22. syyskuuta 2021
Residenssiviikko 3 - pukeutumisen historiaa
Pääsin kurkistamaan Kokoelmakeskus Leirassa säilytettävään Hangon museon Adelaide pukukokoelmaan. Hangon museolla on laaja, yli 500:en tekstiilin kokoelma 1700-luvulta 1900-luvun alkuun pääasiassa naisten asuja. Ne kertovat suvun tarinaa kuuden sukupolven ajalta. Kokoelma on nimetty Adelaide Armfeltin, myöh. Ekestubbe ja Indrenius (1829-1894) mukaan.
lauantai 18. syyskuuta 2021
Residenssiviikko 2 - touhua riittää
Hankoon tullessani halusin tutustua hankolaisiin naisiin. Yksin nyhjöttäminen ei houkutellut. Messun jälkeisillä kirkkokahveilla tutustuin rouvaan, joka tuli 1950-luvun keskipaikkeilla ompelijaksi Hyvonin tehtaalle. Hangon museon julkaisusta luin, miten tänne tuli satoja suomenkielisiä naisia Hyvonille töihin, osa jatkoi matkaa muualle myöhemmin, osa jäi. Tämä rouva perusti perheen ja asuu Hangossa edelleen. Tavattoman mielenkiintoista kuultavaa minun mielestäni. Kaupunki oli silloin lähes täysin ruotsinkielinen, tänä päivänä enemmistö hankolaisista puhuu suomea äidinkielenään. Tai niinkuin minulle käy kaupassa, ensin sanotaan suomeksi ja sitten ruotsiksi sama juttu. Kielikylpyä parhaimmillaan. Kerran olemme käyneet kahvilla ja vielä ehditään kerran jutella ennen Hangon oleskeluni päättymistä. Odotan innolla uusia tarinoita.
Ilokseni löysin Hangon kansalaisopiston ohjelmasta kimonon ompelukurssin. Sinne siis, toteutumisen varmistuminen jännitti, miten käy. Saimme onneksi aloittaa pienellä ryhmällä, koronavuoden jälkeen ihmiset eivät ole vielä lähteneet rohkeasti harrastuksiin. Kiitos opistolle. Kuvassa ihana opettaja Nanda ja innokas kurssilainen.Tässä on päästy jo sovitusvaiheeseen. Kimonon voi periaatteessa ommella millaisesta kankaasta vaan. Oikeanpuoleisen rouvan yllä oleva kimono syntyi edullisesta pussilakanasta! Kurssilla ommellut asut ovat Yukata kimonoja. Yksinkertaisia, vuorittamattomia, jollaisia esim. hotellit ja kylpylät lahjoittavat vierailleen. Varsinaiset kimonot ovat syvällinen ja monikerroksinen juttu, jota pitäisi opiskella vuosikausia. Sujata Massey'n dekkari Morsiuskimono perehdyttää hyvin kimonon saloihin. Nautittavaa luettavaa kimonoista kiinnostuneille.keskiviikko 8. syyskuuta 2021
Residenssiviikko 1 - Hankoon asettuminen
tiistai 16. maaliskuuta 2021
Korona-ajan kuulumisia
Taidejengin 10-vuotisnäyttely Tapiolan kulttuurikeskuksen Ahjossa meni jälleen mönkään. No ei huolta, seuraava yritys näyttelyn järjestämiseksi samassa tilassa on 1.-23.6.2022. Luit aivan oikein siis vuonna 2022 juuri ennen juhannusta. Yritys on neljäs. Esittelin marraskuun päivityksessä näyttelyä varten tekemäni teokset. Nyt ihmettelen, haluanko runsaan vuoden kuluttua laittaa niitä esille, vai onko uusia ajatuksia putkahtamassa. Annan ajan kulua ja asioiden kehittyä. Nyt voin keskittyä muuhun, ainakin odotan kesää ja pääsyä kesäkotiin Lopelle. Siellä minulla on navetta, jossa kankaiden ja muun materiaalin värjääminen ja työstäminen on nautinnollista puuhaa, suorastaan ihanaa. Nyt se tuntuu paratiisilta, niin se onkin, vaikka vanha ja paljon elämää nähnyt.
Koronaeristäymisen vuosi on ollut pitkä, tosi pitkä ja sama meno senkun jatkuu. Kuitenkin tähänkin aikaan on täytynyt löytää tekemiselleen merkitys. Inhoan ruoanlaittoa, mutta pakon edessä olen opetellut uusia ruokalajeja meidän ruokapöytään. Hyvin syödään ja terveellisesti. Kerran viikossa kaupassakäynti on toinen pakon edessä opittu hyvä juttu. Kaikki kotiintuotu ruoka syödään tarkkaan viimeistä murua myöten.
Kolmiulotteisen tekeminen sopii minulle, materiaalin muotoutuminen käsissä antaa oivalluksia ja lisää hyvinvointia. Vie mennessään. Kanta-Hämeen keskussairaala pyysi ihmisiä virkkaamaan turvalonkeroita keskosille ja dementoituneille vanhuksille. Ne antavat potilaan käsille tekemistä ja estävät elintärkeiden johtojen irti nykäisemisen. Oli koskettavaa kuulla, miten aikanaan ahkerasti kalastanut mies ajatteli selvittävänsä verkkoja turvalonkeroa kosketellessaan.
Sitten tuli Naistenpäivä ja kaivoin esiin tilkkutyökankaat. Kaupasta ostettuja painokuviollisia ja niin naisellisia printtejä. Tein tilkkupeiton jossa on kaikki perinteisen tilkkutyön elementit, kerrokset, kaitaleet ja tikkaukset. Tunnit lähtivät vierimään huomaamatta sitä tehdessä, samalla kuuntelin radio Yle 1:stä. Sielu lepää, kun toimittajat osaavat esitellä itsensä: Minä olen ... Vieraskieliset nimet ja termit he ääntävät oikein, korvatkin lepäävät. Ai niin, täytyy esitellä peittokin, sen nimeksi tuli Tyttöjen juttu.
Jonnekin sen lahjoitan mutta minne, antaa senkin asian hautua. Ratkaisu löytyy, kun kevät ehtii pidemmälle.
Voikaa hyvin kaikki ihanat ihmiset!
maanantai 4. tammikuuta 2021
La Palma - Isla Bonita Osa 2.
Nyt lähdetään La Palman pääkaupunkiin Santa Cruziin, on loppiaisaatto. La Palma on pikkuinen, vanha, viehättävä kaupunki, asukkaita noin 16 000.
Vanhassa kaupungissa saattavat niskat mennä nurin värikkäitä parvekkeita, taitavaa puunkäsittelyä ja kukkaistutuksia ihastellessa.Meillä Suomessa ei joululauluja juurikaan kuule joulunpyhien mentyä, mutta Espanjassa Jouluyö, juhlayö soi radiossa hartaasti loppiaiseen asti. Joululahjat annetaan vasta silloin, eikä niitä tuo joulupukki vaan itämaan tietäjät, Espanjassa Los Reyes Magos. Tarinan mukaan kuninkaitten lähettiläs tulee kaupunkiin jo pari päivää aikaisemmin, perustaa näkyvälle paikalle leirin, jonne lapset saavat tulla kertomaan lahjatoiveitaan. Santa Cruzin kaupungintalon aukealla oli kolmen lähettilään vastaanotto lapsille, satuimme paikalle näkemään lapsille tosi jännää ja kiihkeää tapahtumaa.
Itämaan tietäjien kunniaksi järjestetään illalla värikäs kulkue, Lanzaroten pääkaupungissa Arrecifessä kuninkaat ratsastivat kameleilla, mutta La Palma voi olla haastava näille pitkäjalkaisille erämaalaivoille. Illalla lapset jättävät ulos kameleita varten vähän syötävää ja ihmeiden ihme, aamulla he löytävät tietäjien jättämät ihanat lahjat!
sunnuntai 3. tammikuuta 2021
La Palma - Isla Bonita Osa 1.
Tämän lähemmäksi La Palman saarta en nyt pääse, mutta natustelen tyytyväisenä persimoneja ja palaan kuvien avulla ihanalle matkalle La Palman saarelle Kanarialle, parin vuoden taakse.
La Palma on Kanarian saarista läntisin, luonnonkaunein ja vehrein. Se on tähtibongarien huippukohde, Unescon biosfäärialue -listalle se pääsi vuonna 1983. Toivottavasti tämä onnistuu suojelemaan saaren ainutlaatuista luontoa.
Tästä jos lähtee soutamaan länteen tai oikeastaan vähän luoteen suuntaan, tulee ensimmäisenä vastaan Bermuda. Jos ei osu kohdalle, niin sitten päästään jo Ameriikkaan.
La Palma Princess on hotelli juuri minulle, joka rakastan merta ja vettä.
La Palman saarella korkeuserot ovat suuria, rinteet jyrkkiä, hiekkarantoja ei juurikaan ole. Jyrkänteen reunalla olevan hotellin ympärille on valettu betonista kävely- tai hölkkäkaukalo, josta voi seurata myös auringolaskua ja merenkäyntiä.
Monen mielestä saarella on helpointa liikkua vuokra-autollla. Varmasti niinkin, mutta sitten pitäisi olla myös vuokrakuljettaja. Tiet ovat kapeita, jatkuvaa serpentiiniä ylös alas, siinä ei pysty hoitamaan turistin tärkeintä tehtävää, maisemien ihailua. Muutaman kerran näin aivan hengästyttäviä parkkeerauksia talojen pihoilla, olikohan 20 cm:ä jyrkänteen reunaan.
Kanarian saarilla on hyvin toimivat bussiverkostot, bussit tulevat aikataulun mukaisesti, me suosimme niitä patikoinnin lisäksi. Tässä Faro Fuencaliente saaren eteläosassa, paikalle päästiin bussilla ja patikoimalla rinnettä alas meren rantaan. Sisälle majakkaan ei päässyt, mutta ravintolan terassilta saattoi sitä ihailla ja nauttia papas arrugadas, suolassa kypsytettyjä ryppyperunoita ja mojo kastikkeita.
Majakan juurella oli suolavesialtaita, raaka-ainetta riittää. Aurinko haihduttaa veden ja jäljelle jää suolaa ja myös suolaruusuja matkamuistoiksi.
Tässä oli La Palman reissun ensimmäinen osa, toisessa osassa lähdetään saaren pääkaupunkiin Santa Cruziin seuraamaan loppiaisen viettoa. Hasta luego!