perjantai 26. elokuuta 2022

Minä en maalaa

 Noin minulla on ollut tapana vastata, kun kysytään millaisia maalauksia teen. Taustalla on kriittisiä kommentteja kuvataiteen perusopintojen ajalta. Moiset lausahdukset olisi voinut jättää omaan arvoonsa.

On kyllä totta, että kolmiulotteisuus on enemmän minun juttu, nautin materiaalien tunnusta käsissä ja niiden muovaamisesta. Tekstiileistä varsinkin, mutta myös muista eteeni tulevista materiaaleista. Tässä tuorein teokseni Tähtisilmä ja sen kumppani valokuva Taivaanvartija (50x/70 cm)


Molemmat teokset syntyivät Hanko-oleskelun aikana toukokuussa 2022. Kaikki alkoi puukappaleesta, joka odotteli minua kirkon portailla. Kirkkopuistossa on vanhoja puita ja tuulen tuiverrettua voi löytää pudonneita oksia. En ensin arvannut ottaa sitä, mutta se tähyili minua vielä seuraavana päivänä, otin sen sitten mukaani. Teoksen pohjana on metalliverkko, johon ompelin käytettyä kasvikatetta, seuraavaksi kirjailin tähtiä ja lopuksi kiinnitin puunkappaleen. Taivaanvartijan valokuvasin Tulliniemessä, jossa näitä ikivanhoja puita on vartioimassa.

Nimi Taivaanvartija tuli Hannu Väisäsen samannimisestä romaanista, jossa hän kertoo Kontulan kirkon alttaritaulun Helluntain ihme maalausprosessista, joka oli taiteilijalle raskas runsaan kritiikin ja muun vastustuksen takia.


Niin raskas että vielä viikko sitten kyyneleet olivat herkässä, kun hän muisteli, miten silloinen kirkkoherra Armas Viita ja vaimonsa toivat hänelle ruokaa ja lohtua maalaustelineille öisten maalaussessioiden aikana. Hannu Väisänen muuttikin 1989 Ranskaan, jossa hän asuu edelleen. Taivaanvartijoita oli runsaasti, moitetta piisasi ja alttaritaulu äänestettiin jopa vuoden rumimmaksi. Asenteet ovat liudentuneet ja teoskokonaisuus on nyt rakastettu ja arvostettu, sen aisti Hannun pitämän luennon aikana ja monista kiitos puheenvuoroista.

Hannu kertoi halunneensa teokseen katseltavaa ja ajankulua myös lapsille oman lapsuudenkokemuksensa perusteella. Hän muisteli laskeneensa Kristuksen haavoja Oulun tuomiokirkon alttaritaulusta ja halusi tarjota lapsille tutkittavaa. Haavat ovat tässäkin teoksessa, vasemmassa reunassa, keskellä viisi, erisävyistä punaista, lehteä muistuttavaa kuviota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti