Keravan taidemuseo Sinkan näyttely täydentää erilaisuudellaan Tampereen Vapriikin hengästyttävän upeaa Johtolankaa. Tampereella on esillä suomalaisen tekstiilitaiteen huippujen teoksia. Keravalla on enemmän paneuduttu käsityö- harrastuksen nousuun ja merkityksen muuttumiseen. Käsityöstä on muodostunut voimaannuttava tee se itse -kulttuuri, joka toteutuu vahvasti sosiaalisessa mediassa. Näyttely kutsuu tekemään käsitöitä yhdessä myös paikan päällä museotilassa. Tekstiilitaiteessa näkyvä tarinallisuus on myös Keravalla vahvasti läsnä. Nähtävillä on mm. virkattu lämminhenkinen teos veljestä, vielä kudontakehyksessä oleva iso tekstiili isoäidistä jne.
Nimi Näkyväksi Neulottu ei suoraan vastaa näyttelytarjontaa, neulottuja tekstiiliteoksia en nähnyt montaa. Englanninkielinen Yarn Vision kuvaa sitä paremmin. Sekä Ulla Pohjolan minikokoiset, taitavasti kirjotut perhoset että Tanya Akhmetgalievan seinänlevyiset kirjontapaneelit elämän peruskysymyksistä edustavat kirjontaa laidasta laitaan, ministä makroon.
Osa Tanya Akhmetgalievan teoksesta The Chrysalis Phase 2013.
Virkkaaminen on vahvasti esillä, näyttää olevan trendikästä virkata kaikesta mahdollisesta materiaalista elintarvikepakkauksista alkaen. Todellisen näköisiä ja kokoisia mallinnuksia sekä esineistä että ihmisistä on näyttelyssä myös monta.
Tästä esimerkkeinä Liisa Hietasen ihmishahmot. Taitavasti tehtyjä kolmiulotteisia teoksia, vielä kun tietäisin niiden sanoman taiteen näkökulmasta. Rakkautta ja kiintymystä ne kyllä viestivät teosten henkilöitä kohtaan.
Kuvan teos Weijo on niin elävän oloinen, että odotin hänen sanovan jotain tai kääntävän neulotun kirjansa lehteä.
Niina Mantsisen tuftatut graffittiteokset olivat mielestäni näyttelyn upeinta tarjontaa. Niissä oli ryijytekniikka tuotu nykypäivään sekä teoksen muodon, aiheen että toteutuksen osalta. Mantsisen teos oli esillä myös Johtolanka näyttelyssä Tampereella.
Kaija Papun pääteos virkattu poliisiauto vuodelta 2012 on jälleen esillä.
Häneltä oli nähtävänä myös pornograafisia kirjontatöitä, joita en halunnut valokuvata blogiini. Kuvat kanavakirjontoihin oli otettu netistä, mallin voi pikselöidä värialueiksi tietokoneohjelmalla ja sitten vaan kirjomaan. Näinhän käsityölehdet välillä opastavat tekemään, aiheet eivät tosin ole tämäntyyppisiä.
En ymmärrä millä tavalla ne olivat taidetta, onko tämä jälleen yritys rikkoa rajoja tai provosoida näyttelyssä kävijöitä? Ihmettelen, mitä näyttelyn kuraattori on ajatellut tätä valintaa tehdessään.
Kaija Papu ja Antti Pussinen eli taitelijaryhmä One Love loukkasi pahasti monen rakastavaisen parin mielen vuonna 2012 keräämällä lupaa kysymättä Tampereen Patosillan kaiteesta ihmisten sinne kiinnittämät lemmenlukot. He sulattivat lukot rumaksi harmaaksi möykyksi, videoivat prosessin ja toivat teokset Pirkanmaan 5. triennaaliin. Taitelijat vielä ihmettelivät, miten joku saattoi loukkaantua.
Latvialaissyntyinen matematiikan professori Daina Taimina mallintaa matematiikkaa virkkaamalla. Mikä ettei, varmaan monelle matematiikasta kiinnostuneelle mielenkiintoista nähtävää ja ajatuksia herättävää.
Tässä vielä yksi Noora Schroderuksen kirjomista eri maiden seteleistä. Tällä kertaa Gandhi Intiasta. Viime kesänä näitä oli esillä Gösta museossa Mäntässä.
Tähän näyttelyyn ehtii vielä hyvin, se on avoinna 5.3.2017 asti Keravan Sinkka museossa.