tiistai 27. joulukuuta 2016

Vanhan joululaulun arvoitus


"Suomalaiset Berliinissä Facebook" -ryhmän sivulta luin, että Kaiser Wilhelms Gedächtnis Kirchen jouluaaton vesperissä laulettiin kaikki vanhat tutut jouluvirret "Es ist ein Ros entsprungen", "Stille Nacht heilige Nacht"...





Stille Nacht on tietenkin Jouluyö juhlayö, mutta mikä on Es ist ein Ros entsprungen? Mieleen ei noussut yhtään jouluista ruusulaulua. Täällä pohjoisessa on ikkunoissa lähinnä kuurankukkia, metsässä jäkäliä, sieniä ja kääpiä.



Selityksiä alkoi löytyä netistä, melodia on peräisin keskiajalta 1400-luvulta. Erilaisia sanoituksia ja käännöksiä on tehty lukuisia vuosisatojen vieriessä.

Tuttu kaunis joululaulu alkaa:
"Tuo armon valkokyyhky
nyt viestin maailmaan.
Jo laantuu tuskan nyyhky,
käy toive versomaan."


Kuinka ollakaan on myös virsi 23:
"On ruusu Iisain juuren
nyt kukkaan puhjennut.
On pyhä kirja suuren
sen ihmeen kertonut.
Tuo kukka suloinen
valaisee talviyötä
keskellä pakkasen."


Ruusuja, ruusuja. Minulle toteutui ruusujen ihme Suomen pimeässä talvessa, kun osuin ruusujen poistomyyntiin joulun alla. 



Hoivasin niitä, yöksi kannoin viileään ja aamulla taas takaisin näkyville. Nautin niiden herkästä kauneudesta, myös niiden tuomasta toivon sanomasta tässä maailmantilanteessa.






Tuokoon tuleva vuosi 2017 kaikille paljon iloa ja onnellisia hetkiä!




tiistai 13. joulukuuta 2016

Pieni Salaisuus -video



Pieni Salaisuus -videolla toivotan kaikille

Iloista Joulua ja Onnellista Vuotta 2017!


Video löytyy tästä osoitteesta YouTubessa:  Joulutonttujen Pieni Salaisuus

Kävin valokuvaamassa Tonttuja ja Joulupukkeja Kierrätyskeskuksen kaupassa Espoon Suomenojalla. Videollani on joulun taikavoiman lisäksi viesti, joulunväkeä voi hankkia myös kierrätettynä. On mielenkiintoista tutkia tonttuja ja miettiä, milloin ne on tehty. Onko kädessä oikea Tonttu, ikää jo ainakin sata vuotta? Täytyy kuulostella, mitä se haluaa kertoa, vai onko kaikki salaista jouluun asti. Onko vielä monta yötä jouluun?









perjantai 9. joulukuuta 2016

Muraaleja Porissa


Seinämaalauksia katsomassa lapsuuteni kapungissa Porissa

Ilokseni luin, että Pori oli yksi ensimmäisistä muraaleihin myönteisesti suhtautuvista kaupungeista. Kaupunkikuvaa kehitetään määrätietoisesti, asiasta voi lukea Elävä Pori hankkeen sivuilta. https://elavapori.wordpress.com/

Asuin lapsena Kokemäenjoen rannalla, keskellä vanhaa Poria, Etelärantakadulla. Keski-Porin kirkkoa vastapäätä, Porin Puuvillatehdas oli joen toisella rannalla. Rakastan merta, merellä kulkemista ja veneveistämön tuoksut painuivat mieleen jo lapsena. Voin nytkin istuskella puualusten keskellä aistimassa niiden tunnelmaa ja kertomia tarinoita.

 
 Tämä karhu vartioi Porin Raatihuonetta, sitä olen silittänyt monet kerrat





Porin Raatihuone joulukuun auringonpaisteessa





Ennen muraalikuvia on vielä esiteltävä Porin teatteri, jossa käytiin naapurin tädiltä saaduilla vapaalipuilla. Hän oli Porin teatterin näyttelijä Aino Mantsas, elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Matti Kassilan aviopuoliso. Teatteri on nyt peruskorjauksessa, sen kaunista salia en päässyt tällä kertaa katsomaan. Mainospylväässä on julisteita pitkältä ajalta, onko se avattu taideteokseksi kertomaan taiteen ja kulttuurin historian kerroksellisuudesta?

Pori on tosiaan ensimmäisiä kaupunkeja Suomessa, joissa muraaleihin suhtauduttiin myönteisesti. Helsingissä oli kymmenen vuoden ajan Töhryt pois -kampanja, joka suhtautui katutaiteeseen aika lailla yksioikoisesti, jopa kriminalisoimalla sitä. Tänä vuonna on Helsinkiin ilmestynyt lukuisa määrä uusia muraaleja, asenneilmasto on muuttunut.

Porin vanhimpia on Gallen-Kallelankadun ja Antinkadun kulmassa kerrostalon päädyssä oleva teos.






Maalaus on nykyisiin seinämaalauksiin verrattuna hillitty värimaailmaltaan ja muutenkin informatiivinen kuvaus kaupungin elämästä. 
Tämä muutaman vuoden takainen seinämaalaus on toteutettu osana Pori Jazz festivaalia. Materiaalit kustansi Paulig, mikä ilmeisesti selittää hahmon päätä esittävän kahvikoneen. 


Antinkatu 12


Antinkatu 35

Tuoreita teoksia löytyy parikin Antinkadulta, tekijänä Multiccoloured Dreams  MCD taitelijakollektiivi. Aiheina ovat olleet Porin satama, musiikki ja tietysti Porin vaakunan Karhu. Samalta ryhmältä on uusia teoksia myös Helsingissä.






Porin tuorein on Selim Palmgren opiston seinään Jussi TwoSevenin maalaama vaikuttava ja erilainen karhu. Jussi on maalannut karhuja myös Espoon keskustan lähellä alikulkutunneleihin. Taiteilija-tägin laittaminen näin isona keskelle teosta voi herättää ajatuksia graffiteista. Kyllähän tämä karhu karjuu. Nuorten opiskelijoiden mielestä tägin paikka on varmasti yes.

Kyselin tavallisilta porilaisilta, mitä mieltä he ovat kaupungin hienoista muraaleista. Ensimmäinen reaktio oli Ai siis niinku, mitä? No, sitten vähän juteltiin, että seinämaalauksista sillä ja tällä kadulla. Ai ne, jaa. Kukaan ei paheksunut, mutta kukaan ei myöskään innostunut erityisesti kehumaan. Ehkä maalaukset ovat niin huomaamaton osa kaupunkikuvaa, ettei niitä erikseen tarkastella arkipäivän keskellä. Yksi rouva vähän tuhahti, että ne vaan ilmestyvät jostain, eikö niiden pitäisi olla ammattitaiteilijoiden tekemiä. Sitähän ne ovat ja luvan kanssa tehtyjä.