perjantai 15. marraskuuta 2019

Viivi, Wagner ja blogi

Aloitin tämän blogin 2014 kuvataiteen perusopintojen päättötyöprosessin dokumentoimiseksi. Vähän kuin päiväkirjaksi. Päättötyön tein Lopen teatterin Hetkiä Talvisodassa -näytelmän pohjalta. Osallistuin puvustukseen ja valokuvasin jonkun verran, kävin harjoituksissa. Kokemus oli mieleenpainuva. 
Vuosia on vierinyt ja päivityksiä olen tehnyt välillä innosta puhkuen ja toisinaan tekemällä tehden. Tekstin kirjoittaminen ja valokuvien muokkaaminen vievät oman aikansa, mutta on hauska kertoa, jos on nähnyt tai kokenut jotain mielenkiintoista. Eilisessä Helsingin Sanomat -lehdessä oli Viivi ja Wagner -sarjakuva, joka sai miettimään blogin kirjoittamisen mielekkyyttä.
Viivi pohtii blogin aloittamista, ei niitä enää kukaan lue, sanoo Wagner. Jospa aloittaisin vlogin, pohtii Viivi. Tuolla pärställä? -kysyy Wagner. Viivi lannistuu ja sanoo aloitan grogin ja sehän sopii Wagnerille hyvin.
Vlogia en ala pitää, enkä grogeja ala tehdä. Saa nähdä, jos vaikka vielä kirjoittaisin ihan tavallista blogia. Ai niin, viime viikolla olin Italiassa. Kamera pullisteli kuvia kotiin palatessa, ei selfieitä, eikä videoita, vaan tavallisia valokuvia. Tai on minulla yksi video, bolognalaisen hotellin yhden hengen huoneen vessan ovessa tekstit: libero, occupato. Tärkeä tieto, vapaa vai varattu. 

sunnuntai 3. marraskuuta 2019

ArtSiriuksen toteuttama Roskismuraali on paljastettu!

Meidän Taidejengi, ArtSirius tarttui keväällä tilaisuuteen maalata teos As Oy Nuotta-Ateljéen jätekatoksen seinälle. Teos maalattiin säänkestäville levyille, jotka kiinnitettiin paikalleen. Varsinainen seinämaalaus tai muraali se ei siis ole, mutta työnimi roskismuraali jäi elämään ja lopulta se jätettiin teoksen nimeksi.
 
Taloyhtiö As Oy Nuotta-Ateljé Espoossa saavutti tänä vuonna 20-vuoden iän. Juhlan kunniaksi taloyhtiö päätti teettää taideteoksen jätekatoksen ulkoseinään pihapiiriä rikastuttamaan. Roskismuraali, paljastetiin taloyhtiön 20-vuotisjuhlassa 30.10.2019.

Teoksen lähtökohtina olivat meri, nuotta ja taiteilijan ateljee taloyhtiön nimestä poimittuina teemoina. Taloyhtiön sijainti merenrannalla, meri ja taivas ovat tärkeitä elementtejä taloyhtiön asukkaille, nämä teemat ovat vahvasti mukana teoksessa. 

Väripallot viittaavat naapurissa sijaitsevaan kuvataiteilija Birger Carlstedtin ateljeehen ja valkoinen pallo nuotteineen puolestaan hänen puolisonsa pianotaitelija, konserttipianisti France Ellegaardin vaikutukseen Carlstedtin maalaustaiteeseen. 

Lähes abstrakti ilmaisu pyrkii jättämään katsojalle tilaa omiin oivalluksiin ja tulkintoihin.

Taidemuseo Amos Rexissä juuri avautunut Birger Carlstedtin elämäntyötä esittelevä laaja näyttely tekee teoksesta varsin ajankohtaisen. Se on ajankohtainen myös ilmastonmuutos keskustelujen keskellä ja sijainti jätekatoksen seinällä muistuttaa kierrätyksen tärkeydestä.

Roskismuraalin toteutti Taidejengi ArtSirius, jonka jäsenet Anneli Erhola, Matti Rintala, Maija Sarviharju, Laila Suokorte ja Marja Tulander ovat tehneet yhteistyötä vuonna 2011 alkaneista kuvataiteen perusopinnoista lähtien.