Tässä kuvassa jäniksiä loikkii pitkin poikin ja yksi istuu kuussa. Miten kuu ja jänikset liittyvät yhteen? Meillä laulun mukaan jänikset istuvat maassa torkkuen. Kiinassa, Japanissa, Sri Lankassa, Vietnamissa, Koreassa jne. ne loikkaavat vanhan mytologian mukaan kuusta. (Kuva on Furoshiki Wrapping Cloth, Rabbit in the Moon Amazonin sivuilta.)
Tämä jänis on ahkerassa työssä kuussa, mutta mitä se valmistaa?
(Kuvassa on kiinalaisen keisarillisen puvun kirjontaa 1700-luvulta. Wikipedia)
Vanhan tarinan mukaan Jadekeisari etsi luotettavaa apulaista valmistamaan kuolemattomuuden eliksiiriä. Ihminen ei tähän tehtävään kelvannut. Keisari päätti testata kolmea eläintä, apinaa, kettua ja jänistä. Hän tekeytyi vanhaksi, raihnaiseksi mieheksi ja pyysi eläimiä tuomaan ruokaa nälkäänsä. Apina toi korillisen hedelmiä, kettu pyydysti purosta kalan, mutta jäniksellä ei ollut mitään annettavaa, se kun puputtaa lähinnä vaan ruohoa. Jänis kuitenkin heittäytyi nuotiolle ja antoi näin kehonsa keisarille ruoaksi. Jäniksen uhrautuminen ja rohkeus tekivät keisariin syvän vaikutuksen. Hän muuttui takaisin omaksi itsekseen ja lähetti jäniksen palkkioksi kuuhun valmistamaan elämän eliksiiriä turvassa ihmisen ahneudelta. Näin siis Kaukoidässä.
Meillä on pääsiäispupu, mutta se ei valmista kuolemattomuuden eliksiiriä, vaan se on hedelmällisyyden ja versovan elämän vertauskuva. Ajallisesti myytti periytyy esikristillisen ajan keväisistä juhlista. Meillä pupu on lähinnä lasten juttu ja ilo, niistä on valmistettu paljon rakkaita leluja lasten hellittäviksi.
Nämä ilmeikkäät nuket poseeravaat pupunsa kanssa Suomenlinnan Lelumuseossa
Rumpalipupu samasta paikasta
Suomenlinnan mainion Lelumuseon sivut löytyvät tästä
Kannattaa vierailla ja samalla nauttia kahvit tai muita herkkuja museon viihtyisässä Café Samovarbarissa. Museossa aika pysähtyy, voi muistella, meidänkin lapsilla oli tuo lelu tai minulla itselläni oli samanlainen nukke. Ihan itsekseen muistot pulpahtavat pintaan ja tarinat jaetaan yhdessä.