Pääsiäismunakokoelmani ensimmäiset esineet
Lueskelin ennen pääsiäistä piispa Arsenin kirjaa Pääsiäismuna - Ylösnousemuksen symboli. Ihastelin hänen tapaansa kirjoittaa luontevasti myös arkisista asioista esim. liiman valmistamisesta ja muusta. Johtuisiko hänen taustastaan ikonimaalarina? Kirjassaan hän esittelee ortodoksiseen hengellisyyteen ja muullakin tavoin pääisäisperinteisiin liittyviä munia.
No, läksinpä kaupungille kirpputoreille katsomaan löytäisinkö jotakin. Ensimmäisenä löysin ukrainalaisen Pisanka munan.
Pisanka sana tarkoittaa tekniikkaa, jolla munan pintaan saadaan haluttu kuvio tai ornamentti sulaa vahaa värjäysten välillä käyttäen. Koristelussa käytetään useimmiten ristikuviota, niin tässäkin. Muna on ehkä 1980-luvulta.
Kuvan ikoni on ostettu pietarilaisesta ikonimaalauskoulusta. Se on moderni ikoni, mutta ikonimaalauksen oppien mukainen ikoni, ei matkamuisto.
Matka jatkui Helsingissä toiselle kirpputorille ja sieltä löysin todennäköisesti Neuvostoliitossa valmistetun suloisen puisen päääsiäismunan, joka kätkee sisälleen neljä pienempää munaa.
Siihen aikaan muniin ei juurikaan maalattu uskonnollisia merkkejä, vaan niissä saattoi olla tekstejä esim. luonnon suojelemisen puolesta. Tässä minun maatuska-tyyppisessä munassani on yhteen osaan maalattu valkoisella jotain tekstiä, sen merkitystä en tiedä.
Hyvä alku, kaksi pääsiäismunaa kokoelmassa!