Kymmenkunta kuvataiteen ammattilaista ja harrastajaa vietti tiiviin viikonlopun Berliinissä Taiteen tohtori ja kuvataitelija Mika Karhun johdolla.
Kaupungissa asuu ja työskentelee 40.000 taiteilijaa. Voi vaan arvata, että tarjontaa on valtavasti ja taso on korkea. Nykytaiteen tarjonta museoissa on mahtavaa ja kaupungissa työskentelevien taiteilijoiden vaikutus taide-elämään tuo uskomatonta runsautta. Lisäksi tunnelma Berliinissä on rennon rauhallinen, ihmiset ovat ystävällisiä ja kaikki sujuu leppoisasti.
Mika työskentelee osin Berliinissä, joten hänellä on siellä taitelijakavereita ja paikallistuntemusta, mikä avasi meille mahdollisuuksia myös alueille, joille ei itsekseen olisi tiennyt lähteä. Kiitos Mika!
Käyntejä nykytaiteen museoissa, gallerioissa, taiteilijoiden työhuoneilla, kaupunkitapahtumien seuraamista. Mielenkiintoisia taidekeskusteluja yhteisillä lounailla ja päivällisillä.
Asuin kerrostalossa historiallisen Gendarmen aukion vieressä. Ensimmäisenä aamuna täytyi parvekkeella hiukan hieraista silmiä.
Olen monta kertaa pohtinut, miten kuvataiteen tekeminen, musiikki ja tekstin kirjoittaminen liittyvät toisiinsa. Taisin kuulla Berliinissä, että kirjoittamisen yhteydessä puhutaan jo orkestroinnista.
Oli riemastuttava kokemus nähdä Berliinin nykytaiteen museossa Hamburger Bahnhofissa Dieter Rothin teos Literatur Orgel.
En tiedä, onko se teoksen virallinen nimi, mutta vanhan kirjoituskoneen päällä oli lappu Literatur Orgel eli Kirjallisuusurut. Telaan kierretyssä paperissa oli runontapaisesti pikku lauseita esim. Das ist Kunst eli Tämä on taidetta jne.
Oivallus oli se, että hei tässähän näitä urkuja soitellaan. Tuloksena ei ole musiikkia korville vaan tekstiä koko keholle ja mielelle!